Receptek

2010. október 31., vasárnap

A nagy gyógyszergyárak megint csak nyernek? - 2011 április 1. - Bolondok napja?

Április 1. bolondok napja. Ez már viszont rossz vicc. Tudjuk, hogy a nagy gyógyszergyári lobbik mennyi mindent elértek és elérnek, mennyire képesek befolyásolni a törvényhozási szerveket kormányzati és európai uniós szinten is. Úgy tűnik ismét egy újabb babért arathatnak le. Igaz 7 évet kellett várniuk, de ez valószínűleg őket nem zavarja. Fontos lépés számukra, nekünk tragikus, hiszen nem elég, hogy így is kivették az emberek kezéből az egészséggel kapcsolatos döntéseikhez való jogot, most még arra is ráteszik a kezüket, hogy mit eszünk vagy iszunk.

Eltűnhetnek a gyógynövények a polcokról és csak a gyógyszergyártókon keresztül lehet majd megvásárolni azokat?

Az EU 2004-ben egyik direktívájában  Directive 2004/24/EC of the European Parliament and of the Council of 31 March 2004 (PDF) a gyógynövényeket, preparátumokat, növényi kivonatokat, illóolajokat stb. érintő kérdésekben úgy rendelkezik, hogy - 7 év türelmi, átmeneti időszak után - a biztonságos használatot szem előtt tartva csak engedélyeztetés után kerülhessen forgalmazásba az Európai Unió tagállamain belül, vagyis ugyanolyan engedélyeztetési folyamaton kell átesniük, mint a gyógyszerkészítményeknek. Az sem számít ha egy gyógynövényt már évszázadok vagy évezredek óta használnak már. Az engedélyeztetéssel kapcsolatos költségek természetesen égbeszökőek, előzetes becslések szerint 80-120 ezer fontra (32-40 millió forint) is rúghatnak növényenként, és ha egy keverékről van szó akkor ezt értsd ott is az összetevők szerint!!


Hát akkor kalandra fel! Ha úgy érzed, hogy valamilyen formában hangot adnál a véleményednek, javaslom a következő szervezetet: http://anh-europe.org/index.php (Alliance for Natural Health -Europe)