Receptek

2013. március 22., péntek

Aromaterápia a szaunában

A szaunázás régi gyógymód, amit már a klasszikus korban is élveztek az emberek. A közfürdők világa már a római korban is népszerű és elfogadott egészségmegőrzési módnak számított. A szaunázás célja lehet: egészségmegőrzés, relaxáció, szociális program, sprituális gyakorlat.

A szaunázás számos, jótékony hatása többek között:

* a salakanyagok bőrön keresztüli eltávolítása
* a keringési rendszer tréningezése
* könnyebb légzés
* a tüdő kapacitásának megnövekedése
* az immunrendszer erősítése
* légúti problémák javítása
* stresszoldás
* hangulatjavítás


Az aromaterápia és a szaunázás tökéletesen kiegészítik egymást. Az aromaterápia és az illóolajok terápiás hatásainak köszönhetően még felkészültebben támogathatjuk egészségünket, de nem mellékes, hogy aktívan javíthatjuk hangulatunkat is.


Az illóolajok szaunában történő alkalmazása elsősorban belégzéssel történik, de a sós- vagy cukros-illóolajos bedörzsölésekkel az olajok jótékony hatásaikat a bőrön keresztül is kifejthetik. Az illóolajok terápiás hatásai többek között:

Antiszeptikus
Antibakteriális
Antivirális
Nyákoldó
Köhögéscsillapító
Simaizom lazító (köhögéseknél fontos)
Stresszoldó
Idegrendszeri nyugtató
Köptető
Fájdalomcsillapító
Gyulladáscsökkentő
Vízhajtó
Izzasztó
Értágító

 

Az illóolajok használata a szaunában


Elterjedt szokás, hogy a szaunában vízhez adagolva az illóolajokat rálocsolják a szaunakályhára, vagyis a felforrósodott kövekre. Ez nem túl jó megoldás, hiszen az illóolajok hőre kifejezetten érzékenyek. Ilyenkor a lehető legrosszabbat tesszük az illóolajokkal, hiszen a forróság tulajdonképpen 'megégeti' vagyis összetételükben roncsolja az olajokat, tehát pont a terápiás tulajdonságaiktól fosztjuk meg e finom esszenciákat. Ideálisabb megoldás, ha egy langyos vízzel teli üveg vagy kerámia tálkát helyezünk a kályha vagy fűtőtest mellé és abba cseppentjük az olajokat. Talán nem lesz annyira intenzív és 'sokkoló' hatású az eredmény de az biztos, hogy nem fosztjuk meg az olajokat azon tulajdonságaiktól, amiért használni szeretnénk azokat. Egyes helyeken már alkalmaznak olyan megoldást, amikor egy erre a célra készült üveg vagy kerámia 'kaspót' lógatnak a kályha fölé közvetlenül, ebbe tesznek vizet, illetve illóolajat csepegtetnek bele.

Lógatható tálka

Légúti tisztító / antiszeptikus keverékek szaunázáshoz

Borsmenta illóolaj                    2 csepp
Kerti kakukkfű (linalol típus)  2 csepp
Lavandin (Grosso)                   4 csepp

Eukaliptusz                              3 csepp
Jegenyefenyő                           5 csepp
Mandarin (sárga)                     5 csepp

Erdei fenyő                             3 csepp
Fekete luc                               3 csepp
Szibériai fenyő                        4 csepp

2013. március 17., vasárnap

A Természet illata majdnem annyira kellemes, mint a valóság – legalábbis az agyunk szerint

Erre a cikkre egy kedves svéd aromaterapeuta barátom Anna Dannfelt hívta fel a figyelmemet. Elgondolkoztató és csodálatos, hogy az agyunk mire képes és mennyire befolyásolható. Gondolataink vagy érzékeink csalnak meg minket, vagy a valóság is ilyen távol van tőlünk.

Forrás: Bonnie Tsui, 2013 március 7.
A kutatók egy sor bizonyítékot gyűjtöttek össze, amelyek azt sugallják, ha nincs időnk, hogy a természetbe kiránduljunk, csupán a természetről készült képeket nézegetve is képes agyunk az ellazulásra. A legfrissebb hír, hogy tokiói tudósok kísérleteket végeznek, amelyben azt vizsgálják, hogy a természet illatai – például az erdei fenyő vagy a ciprus illata – dramatikus mértékben csökkentik a vérnyomást és emelkedik a rákos sejtek elpusztításáért felelős fehérvérsejtek számát a vérben.
kép forrása: http://www.sxc.hu/

Qing Li, a tokiói Nippon Medical School higiéniai és közegészségügyi tanszékének immunológusa nyolc éve vizsgálja a növények által kibocsájtott fitocid – illóolajok és illó vegyületek – anyagokat, illetve azok emberi egészségre kifejtett hatásait. Kísérletekben mutatták ki, hogy a természetjárás a modern, zsúfolt, szennyezett és autókürtöktől harsogó városi világ által túlterhelt idegrendszerre nyugtatólag hat. Li korai kutatásaiban kimutatta, hogy az erdei séta után a fertőzések és a rák megelőzésére hivatott természetes ölő sejtek száma megemelkedik a vérben. Arra a következtetésre jutott, hogy a bekövetkezett változások az örökzöldek és más fák által kibocsájtott illatanyagoknak tulajdoníthatók.

Feltevései bizonyítására Li és kollégái szervezetet hoztak létre Japánban, hogy az 'erdőterápiát' hivatalosan is tanulmányozhassák. A kísérleteikben részt vevőket hotelszobákban elkülönítve vizsgálták. Voltak akiknek ciprus illóolajat porlasztottak a szobájukba, másokat az aromaterápiás kezelés nélkül vizsgáltak. Az illóolajos kezelésben részesülők stresszhormon szintje jelentősen csökkent, immunrendszeri aktivitásuk pedig növekedett. Néhány évvel később a terápia világszerte ismertté vált. Az International Society of Nature and Forest Medicine (http://infom.org) első nemzetközi szimpóziumát is megtartotta, amelynek témái voltak többek között az erdőterápiával foglalkozó kutatások és trendek. A természetes illatokat alkalmazó terápia és az ún. 'erdő-fürdőzés' témájában élen járó japánokat a finnek követik. A Finn Erdőkutató Intézet igazgatója Liisa Tyväinen többéves kutatási programot vezet, amelyben az erdők és az emberi egészség összefüggéseit vizsgálják. A dél-koreaiak pedig 2014-ben egy teljesen új, 140 millió dolláros beruházás keretében egy Nemzeti Erdőterápia Központot hoznak létre.
Egy régi-új bölcsesség: ha tudsz kirándulj, ha mégsem és rád ül a stressz, az aromaterápia segíthet. Ezt most már tudományos vizsgálatok is bizonyítják.
Lassan lassan a tavasz tényleges eljöttével az erkélyünk előtti gesztenyefák is virágozni kezdenek, és amikor a hegyet és az erdőt nézem a lenyugvó nap sugaraival beterítve az ablakból én is megnyugszom...