Receptek

2010. november 7., vasárnap

Egy gyönyőrű magyar levendula illóolaj megbízható forrásból

2 hete ismerkedtem meg Ildikóval, akitől a dörgicsei földjén termesztett levendulájából és a pannonhalmi bencéseknél lepároltatott valódi levendula (Lavandula angustifolia) illóolajat vásároltam. Ahogy kézbe vettem az üvegcsét, rögtön beleszagoltam és rögtön tudtam, hogy közelebbi kapcsolatba is kell hogy kerüljek ezzel az olajjal. Hazaérve leültem és ismét kiszabadítottam az illatmolekulákat a csavaros kupak alól. Elsőre kissé fülledt, enyhén szénás illat simogatta az orrom, aztán a szellőztetésnek köszönhetően kezdett kibontakozni az illat. Édeskés, mint a legtöbb levendula, virágos de mégis valamiféle misztikus tónussal megáldott olaj ez. S ha azt is tudom, amint Ildikó elárulta, hogy a címkén látható öreg épület szomszédságában termesztik a töveket, akkor talán a régi idők, elfeledett történetek is benne rejtőzhetnek az olaj aromájában. S hogy megismertem a termesztőt is még nagyobb önbizalommal merem bárkinek ajánlani ezt a párlatot.

Fotó: AB

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése