Receptek

2013. március 17., vasárnap

A Természet illata majdnem annyira kellemes, mint a valóság – legalábbis az agyunk szerint

Erre a cikkre egy kedves svéd aromaterapeuta barátom Anna Dannfelt hívta fel a figyelmemet. Elgondolkoztató és csodálatos, hogy az agyunk mire képes és mennyire befolyásolható. Gondolataink vagy érzékeink csalnak meg minket, vagy a valóság is ilyen távol van tőlünk.

Forrás: Bonnie Tsui, 2013 március 7.
A kutatók egy sor bizonyítékot gyűjtöttek össze, amelyek azt sugallják, ha nincs időnk, hogy a természetbe kiránduljunk, csupán a természetről készült képeket nézegetve is képes agyunk az ellazulásra. A legfrissebb hír, hogy tokiói tudósok kísérleteket végeznek, amelyben azt vizsgálják, hogy a természet illatai – például az erdei fenyő vagy a ciprus illata – dramatikus mértékben csökkentik a vérnyomást és emelkedik a rákos sejtek elpusztításáért felelős fehérvérsejtek számát a vérben.
kép forrása: http://www.sxc.hu/

Qing Li, a tokiói Nippon Medical School higiéniai és közegészségügyi tanszékének immunológusa nyolc éve vizsgálja a növények által kibocsájtott fitocid – illóolajok és illó vegyületek – anyagokat, illetve azok emberi egészségre kifejtett hatásait. Kísérletekben mutatták ki, hogy a természetjárás a modern, zsúfolt, szennyezett és autókürtöktől harsogó városi világ által túlterhelt idegrendszerre nyugtatólag hat. Li korai kutatásaiban kimutatta, hogy az erdei séta után a fertőzések és a rák megelőzésére hivatott természetes ölő sejtek száma megemelkedik a vérben. Arra a következtetésre jutott, hogy a bekövetkezett változások az örökzöldek és más fák által kibocsájtott illatanyagoknak tulajdoníthatók.

Feltevései bizonyítására Li és kollégái szervezetet hoztak létre Japánban, hogy az 'erdőterápiát' hivatalosan is tanulmányozhassák. A kísérleteikben részt vevőket hotelszobákban elkülönítve vizsgálták. Voltak akiknek ciprus illóolajat porlasztottak a szobájukba, másokat az aromaterápiás kezelés nélkül vizsgáltak. Az illóolajos kezelésben részesülők stresszhormon szintje jelentősen csökkent, immunrendszeri aktivitásuk pedig növekedett. Néhány évvel később a terápia világszerte ismertté vált. Az International Society of Nature and Forest Medicine (http://infom.org) első nemzetközi szimpóziumát is megtartotta, amelynek témái voltak többek között az erdőterápiával foglalkozó kutatások és trendek. A természetes illatokat alkalmazó terápia és az ún. 'erdő-fürdőzés' témájában élen járó japánokat a finnek követik. A Finn Erdőkutató Intézet igazgatója Liisa Tyväinen többéves kutatási programot vezet, amelyben az erdők és az emberi egészség összefüggéseit vizsgálják. A dél-koreaiak pedig 2014-ben egy teljesen új, 140 millió dolláros beruházás keretében egy Nemzeti Erdőterápia Központot hoznak létre.
Egy régi-új bölcsesség: ha tudsz kirándulj, ha mégsem és rád ül a stressz, az aromaterápia segíthet. Ezt most már tudományos vizsgálatok is bizonyítják.
Lassan lassan a tavasz tényleges eljöttével az erkélyünk előtti gesztenyefák is virágozni kezdenek, és amikor a hegyet és az erdőt nézem a lenyugvó nap sugaraival beterítve az ablakból én is megnyugszom...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése