Receptek

2013. május 3., péntek

Illóolajok és ételek

Többen használják az illóolajokat különböző ételek elkészítéséhez. Az illóolajok moderált mennyiségben kellemes ízfokozók lehetnek, sőt egyenesen zöld alternatívái a mesterséges ízesítőszereknek. Azonban sokan kérdezik, hogy milyen mennyiséget használjanak. Általánosan elfogadott nézet a szakértők körében, hogy az illóolajok kifejezetten potens és koncentrált anyagok, így vannak olyan olajok, amelyekből már 1 csepp is bőven elegendő. Néhány a legtöbb terapeuta által javasolt biztonságos használatra vonatkozó használati tanács:
1. Az illóolajokat mindig moderált mennyiséget ajánlott használni. Az 'erősebb' összetételű olajokat csak kis mennyiségben javasolják alkalmazni. Ilyen olajok a bazsalikom - linalol típus (Ocimum basilicum), fekete bors (Piper nigrum), szegfűszeg (Eugenia caryophyllata), koriander (Coriandrum sativum), indiai citromfű (Cymbopogon flexuosus), borsmenta (Mentha x piperita), oregánó (Origanum vulgare var. hirtum), fodormenta (Mentha viridis), gyömbér (Zingiber officinale), szerecsendió (Myristica fragrans), kapor (Anethum graveolens).
Gyengédebb olajoknak számítanak - a legtöbb citrusféle és virágos növény - pl. a mandarin (Citrus reticulata), citrom (Citrus limon), grapefruit (Citrus x paradisi), édeskömény (Foeniculum vulgare var. dulce), édes narancs (Citrus sinensis), levendula (Lavandula angustifolia), petitgrain (Citrus aurantium). Ne felejtsük, hogy az élelmiszer-, vegyi- és gyógyszeriparban előállított és a boltokban kapható számos ételben, italban, teákban, fogkrémekben és röviditalokban de gyógyszerekben is alkalmazzák az illóolajokat, tehát azokat már amúgy is fogyasztjuk.
2. Kizárólag bio, ecocert vagy más minősített, vegyszer mentes környezetből származó és vadon gyűjtött alapanyagból készült illóolajokat tanácsos felhasználni. 

3. A felhasznált illóolajokat mindig valamilyen más, zsírban vagy alkoholban ajánlják először hígítani., pl. vajban, valamilyen növényi olajban, mint az olívaolaj vagy napraforgóolaj stb., mézben. Az illóolajok alkoholban és likőrökben is kiválóan oldódnak. A felhasználás előtt mindenképpen először az olajban vagy alkoholban érdemes az illóolajat hígítani, tehát elkerülni a túlzott mennyiséget. Ez azért fontos, mert bizonyos olajok, pl. a citrusolajok eléggé hígak, mobilak, így előfordulhat, hogy a tervezettnél több csepp kerül a keverékbe. Ilyenkor érdemes a mennyiséget megfelezni, vagy végső esetben újra keverni. 

4. Az illóolajokat mindig gondosan le kell zárni és fénytől és hőtől elzárt helyen tárolni. A citrusolajokat az eltarthatóságuk korlátozottsága miatt érdemes hűtőben tárolni. 

5. Az illóolajokat gyermekektől gondosan elzárva kell tartani, valamint azokat terhesség alatt különösen óvatosan javasolt alkalmazni!

Mandy Apfel és Daniel Patterson Aroma című könyvéből egy kellemes receptet választottam gondolatindítónak.

Mentás csokoládé truffle

mérettől függően kb. 40-80 golyócskára
 
Fodormenta (Mentha viridis)
A csokoládé és a menta klasszikus kombinációja a fodormenta intenzív aromájával feldobva, amely a csokoládé kesernyés ízét megfelelően ellensúlyozza. Ha nem azonnal kerülnek elfogyasztásra, a golyók megfelelően csomagolva, akár két hétig is elállnak a hűtőben.
Hozzávalók:
  • 45 dkg jó minőségű étcsokoládé (pl. Vairhona)
  • 500 ml sűrű főzőtejszín
  • 15 csepp fodormenta illóolaj
  • 250 ml nem édesített kakaópor (pl. Vairhona)


Az előzőleg apróbb darabokra tört csokoládét egy rozsdamentes tálban, vízgőz fölött olvasszuk meg, adjuk hozzá a tejszínt és a fodormenta olajat és keverjük egyenletesre. A masszát töltsük jénaiba vagy porcelán edénybe és hagyjuk megdermedni, majd helyezzük hűtőbe kb. 2 órára. Egy először langyos vízbe mártott kiskanállal vagy kisebb fagylaltszedővel gombócokat kanyarítsunk a masszából, majd az egy tálcára szórt kakaóporban forgassuk meg őket. Ha kell akár szabályos golyókat is formázhatunk, majd ismét forgassuk meg azokat egyenletesen a kakaóporban. Kis időre helyezzük vissza az elkészült golyócskákat és szobahőmérsékleten apró fodormenta levelekkel díszítve szervírozzuk.

Felhasznált irodalom:
Mandy Aftel, Daniel Patterson: Aroma, Artisan, New York, USA, 2004
The International Journal of Professional Holistic Aromatherapy, Vol. I., spring 2013

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése