Receptek

2010. szeptember 17., péntek

Gyógynövényes sampon receptje

A gyógynövényeket, és illóolajokkal sokrétűen használhatjuk a háztartásban is. Ha a boltok, drogériák polcain keresgélünk nemcsak hogy olyan kínálattal találkozunk amiből választani is nehéz, de a legtöbb portéka kevés vagy szinte elenyésző mennyiségű összetevőt tartalmaz. Legyünk őszinték, leginkább szintetikusan előállított anyagokkal vannak teletömve. Vegyük például a parabéneket vagy a tenzideket. A címkéjükön 'természetes összetevőket' tartalmazó termékek is tele vannak szervezetünkre káros anyagokkal. Ráadásul az áruk is igen vaskos, legtöbbször a márkanevet fizetjük meg. Ha van egy kis időnk és természetes alapanyagokból készült tisztálkodószereket szeretnénk látni fürdőszobánkban, akkor saját magunk is készíthetünk például sampont. Ez a recept elsősorban zsírosabb hajra megfelelő, kellemes, illattal tölti meg a fürdőszobát és ápolja hajunkat kívül és belül. Egyéb hajtípusokra a recept végén találsz összetevőket. A kellékek közül talán a castile szappan beszerzése okozhat nehézséget, de mellékelek egy linket ahol találtam itthon.



Kellékek:
250 ml desztillált víz
2 teáskanál szárított rozmaring
2 teáskanál szárított rózsaszirom
100 ml castile szappan
3 evőkanál aloe vera gél
1 teáskanál jojobaolaj
30 csepp rozmaring illóolaj

Aloe vera gélt számos helyen árulnak, jojobaolajat és az illóolajat a Primaveralife-tól javaslom beszerezni, a castile olajhoz találtam egy weboldalt (http://herbalhungary.com/shop/hu/specialties/more.html).

Elkészítés:
A rozmaringot és a rózsaszirmokat helyezzük egy előzőleg kifőzött befőttesüvegbe. A desztillált vizet forraljuk fel és azonnal forrázzuk le vele a befőttesüvegben lévő növényeket, majd kihűlés után de legalább 30 perc elteltével szűrjük le a tartalmát. Egy újonnan beszerzett barna vagy sötét üvegbe (akár egy előzőleg használt és jól kimosott samponos flakont is használhatunk) töltsük át a szűrt forrázatot, adjuk hozzá a castile szappant, a jojobaolajat és az illóolajat és végül az aloe vera gélt. Az egész keveréket rázzuk össze erőteljesen és lám-lám kész a saját samponunk, amely több héten át eláll. Használat előtt rázzuk össze minden esetben.

Variációk hajtípusokra:
Szőke vagy világos hajhoz használhatunk kamillát vagy körömvirágot a keverékben.
Sötét hajhoz keverhetünk csalánt, zsályát, fekete dió (Juglans nigra) szárított héját.
Száraz hajhoz ibolyalevelet vagy orvosi ziliz más néven fehérmályva (Althaea officinalis) gyökeret és növeljük a hozzáadott olajmennyiséget.
A haj erősítésére mezei zsurló (Equisetum arvense), zab (Avena sativa) és csalán keverékét forraljuk kb. húsz percig, és a lehűlt és leszűrt főzetet használjuk alapnak.
Illóolajok közül választhatunk rómaikamillát, levendulát, vagy muskotályzsályát is, viszketeg fejbőr esetén 1-2 csepp teafa olajat is adhatunk a samponhoz.

Az hordozóolaj nem csak jojoba lehet, érdemes kipróbálni a mandulaolajat, vagy barackmagolajat esetleg a szezámolajat is. Kifejezetten száraz haj esetén adjunk egy kicsivel több olajat a keverékhez, zsírosabb haj esetén maradjunk a jojobaolajnál esetleg mennyiségét is csökkenthetjük.

A recept Rosalee de la Floret nyomán készült

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése