Receptek

2010. szeptember 16., csütörtök

Kurkuma

Hétköznapi név: kurkuma, hamis sáfrány
Latin név: Curcuma longa
Angol neve: Turmeric
Szanszkrit, hindi neve: harida, haldi
Botanikai besorolás: Gyömbérfélék (Zingiberaceae)
Illóolaj: mélysárga színű,  csípős, kesernyés ízű viszkózus, sűrű, a gyömbérre és a galangal-ra emlékeztető aromájú olaj

Tipikus kémiai összetétel: (szeszkviterpének, ketonok)
tumeron (30%), ar. tumeron (23,6%), zingiberon (25%), 1,8-cineol (1%), alfa-fellandrén (1%), szabinén (0,6%), borneol (0,5%)

Illatprofil: lábjegy

Tulajdonságok:
gyulladásgátló, antioxidáns, emésztést serkentő, enyhe vízhajtó, vérnyomáscsökkentő, baktériumölő

A kurkuma igen erős antiszeptikus hatású, az Ájurvéda gyógyításban fontos, széleskörűen használt gyógy- és fűszernövény. Akár 1 méterre is megnövő évelő növény. Eredetileg Dél-Ázsiában őshonos, ma elsősorban Indiában, Kínában és Indonéziában termesztett, vadon nem igazán él meg. Elsősorban bőrápoláshoz (zsíros, olajos bőrtípusok), méregtelenítő programokban használatos, emellett az indiai konyha elengedhetetlen fűszere. A curry por erős aromáját is az illóolajnak köszönheti.

Előállítása: vízgőz lepárlással a gyökértörzsből és gumójából nyerik.

A Haldi-ceremónia: Indiában a házasságkötés előkészületek része, lényege, hogy a menyasszony teljes testét csicseriborsó lisztből, kurkuma és szantálfa őrleményből készült péppel borítják. Miután a pakolás megszárad, fürdő után a menyasszony bőre bársonyosan simává és üdévé varázsolódik.

Kurkumapor (fotó: AB, 2010)

Hagyományosan selyem és gyapjú színezésére, festésére használják Indiában, a buddhista papok narancssárga ruhájának festéséhez is kurkumát használnak.

Klinikai tesztek:
Amerikai kutatók szerint a kurkuma - a curry porok egyik alap összetevője - jellegzetes élénksárga színanyagát biztosító kurkumin az in vitro vizsgálatokban a melanoma sejtek szaporodását gátolja. A texasi egyetem (University of Texas) a laboratóriumban tenyésztett melanoma sejtekhez kurkumint adagoltak és megfigyelték, hogy minél többet adagoltak a tenyészethez annál több rákos sejt pusztult el. A kutatók véleménye szerint a kurkumin egy olyan aktív fehérje működését gátolja. amely abnormális gyulladásokért felelős, amelyek végül olyan betegségek kialakulásához vezetnek, mint a rák vagy ízületi gyulladások (artritizmus) és a köszvény.

Felhasznált irodalom:
Battaglia, Salvatore: The Complete guide to Aromatherapy, Second Edition, The International Centre of Holistic Aromatherapy, Brisbane, Australia, 2003
Farida Irani: Turmeric, Aromatherapy Today,  Vol.48. August, 2010, Australia

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése