Receptek

2011. március 17., csütörtök

Teafa - Melaleuca alternifolia

A teafa illóolaj rendkívül sokoldalú és talán a legtöbbet kutatott illóolajok egyike. Számos laboratóriumi kísérlettel bizonyították terápiás hatásait és egy sor kereskedelmi forgalomban is kapható készítményben alkalmazzák.

Család: Myrtaceae (mirtuszfélék)

A Melaleuca alternifolia 4-6 méter magasra növő örökzöld fa. Levelei kékeszöldek, keskenyek és a ciprusfa leveleihez igen hasonlítanak. Virágai a krémes fehértől a lila színűig változnak. A teafa leginkább a mocsaras, lápos területeket kedveli, legnagyobb számban a New South Wales-i (Ausztrália) Bungawalbyn lápvidéken őshonos.

A teafa az ausztrál őslakosok ősidők óta használják gyógyszerként és bőrpanaszokra (zúzódások, horzsolások, rovarcsípések, bőrfertőzések). A híres brit felfedező Cook kapitány nevezte el a növényt teafának, mert legénysége teát főzött a levelekből abban a reményben, hogy a skorbut ellen használni fog. A teafa a legalaposabban kutatott illóolaj. A II. Világháború alatt az ausztrál hadseregben sebek és bőrpanaszok kezelésére használták, és a katonák elsősegély felszerelésében alapgyógyszerként szerepelt.

Teafa - Photo courtesy Jade Shutes through Kent Goodwin McKay


Az illóolajat, amely színe a víztisztától a halványsárgáig változik vízgőz lepárlással nyerik a levelekből. Fűszeres, meleg, balzsamos illatú, szívjegy, szív-fejjegy.

Az egyik legbiztonságosabban használható illóolaj, nem toxikus, nem irritáns, nem fotoszenzibilis.

Kémiai jellemzők: az 1,8-cineol oxidban, a terpinén-4-ol alkoholban és monoterpénekben gazdag

Terápiás hatásait tekintve antibakteriális, gombaölő, antimikrobiális, antivirális, köptető és immunerősítő.

Kiválóan alkalmas szájpenész esetén hígított formában öblögetésre illetve torokgyulladás esetén gargalizálásra. Közismerten hatékony lábgombára, számos gyógyszertári és vény nélkül kapható készítményben is használják erre a célra. Nőknél hüvelygombára is alkalmazható, 10%ás hordozólajba – leginkább jojobaolajba – keverve a tampont át kell itatni és naponta egyszer cserélni. Antimikrobiális hatása miatt légzőrendszeri, légúti panaszokra, fertőzésekre, hörghurutra párologtatással, belégzéssel, inhalálással alkalmazható. A bőr betegségeinél tapasztalatok azt mutatják, hogy magában vagy más antiszeptikus, antivirális hatású olajokkal a szájherpesz, akné, körömbomba, kelések, rovarcsípések, fertőzött sebek elleni hatékony ellenszer. Szemölcsökre igen hatásos, bár ha hazai alternatívát keresünk a vérehulló fecskefű friss nedvének is szemölcsirtó hatást tulajdonítanak.

A hagyományos kínai gyógyászatban (HKO) a teafa levertség, lapos légzés, szívdobogás és gyenge keringés esetén tonizálhatja a csít (Mojay, 1997).


Bőrfertőtlenítő keverék:
teafa
levendula
citrom
római kamilla



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése