Receptek

2011. december 15., csütörtök

A (be)sugárzás és a gyógynövények I. rész

 A (be)sugárzás és a gyógynövények I. rész
Az Aromatherapy Today augusztusi számában Suzanne Catty (holisztikus aromaterapeuta és oktató) cikkét közli Radiation and Plant Medicine, vagyis A gyógynövények és a sugárzás címmel.
A cikk apropóját sajnálatos módon a fukushimai atombaleset miatt a légkörbe került radioaktív sugárzó elemek adták. Az író rámutat, hogy mennyire kiszolgáltatottak vagyunk, főleg, mivel a Föld széljárásának köszönhetően a sugárzás nem marad helyben. Hogy mit tehetünk, megelőzés vagy és védelem gyanánt? A média világszerte azt harsogja, hogy az egyetlen védelmet a jód tabletta adhatja, Catty bemutatja, hogy az anyatermészet milyen gyógynövényekkel egészítheti ki a védelmet.
Az első atombomba ledobását követően az emberiség megismerhette a radioaktív sugárzás szervezetre gyakorolt rövid és hosszú távú hatásait. Az ionizált sugárzással működő technológiák diagnosztikai célú bevezetésével – röntgen, CT (computer tomográfia), MR (mágneses rezonancia) és a rákgyógyításban használt sugárterápia szükségessé és sürgetővé tették, hogy olyan szereket találjanak a szakemberek, amelyek költséghatékonyak és a páciens számára mellékhatások nélkül működjenek. Szépítjük vagy sem, a ma használatos technológiák is veszélyeket hordoznak magukban. Véletlenszerűen beütöttem a keresőbe a 'CT vizsgálat' kifejezést és az első oldalra kattintva a leírás veszélyei alatt megjegyzik, hogy ...CT vizsgálat nem jelent nagyobb kockázatot a beteg számára mint bármilyen más röntgen vizsgálat. A CT során a szervezet elhanyagolható rtg. sugárnak van kitéve. Bizonyos esetekben azonban a szervezetet sugárkárosodás érheti, amely [az idézetben szereplő helyesírási hibával – AB.] elsősorban a női és férfi ivarszerveket. Terhességben, a magzatkárosodás veszélye miatt, a CT vizsgálatok, hacsak nem életveszélyes állapotról van szó, kerülendők. Fogamzókorban lévő nők vizsgálatánál a CT esetében is nagy körültekintésre van szükség. (www.med-courier.com) Vagyis mégsem annyira veszélytelen ez a vizsgálat?
A gyógynövények antioxidáns és rákos sejtek fejlődését lassító vagy gátló tulajdonságai miatt figyeltek fel a természetes növényi orvosságokra a kutatók.
Catty azért kezdett a téma iránt érdeklődni, mert szeretett volna valamilyen megoldást javasolni ügyfeleinek a kis mennyiségű sugárzások – fogröntgen – és a közepes sugárzások – CT, MR stb. - mellékhatásainak kivédésére illetve megelőzésre. Catty figyelme először a mirtuszfélék családjába tartozó Melaleuca nemzetség felé, pontosabban a teafa (Melaleuca alternifolia) és a niaouli (Melaleuca quinqinervia) felé fordult. A növényekből előállított illóolajok sugárzásvédő tulajdonságait az aromaterápia két kiemelkedő szakembere Pierre Franchome és Dr. Daniel Penoël szemléltették. Catty a két szakember eredményeit és saját, éveken át tartó, rákbetegség miatt sugárterápia alatt álló pácienseivel folytatott gyakorlati tapasztalatait – mind az illóolajok mind pedig a hidrolátumok használatával – követően írt le receptet. A formula célja, hogy a sugárterápia során besugározandó testrész bőrfelületét megvédje az oly gyakori égési sérülésektől.
Spray sugárkezelések által okozta helyi égések megelőzésére
98 ml teafa hidrolátum
4 csepp teafa illóolaj
5 csepp niaouli illóolaj
5 csepp levendula illóolaj
Catty azt javasolja, hogy a keveréket felhasználás előtt egy spriccer flakonban jól össze kell rázni és a sugárkezelés előtt maximum 1 órával a kezelendő felületre kell porlasztani. A kezelés végén újra be kell fújni a testrészt.
Évek hosszú során a betegek és a kezelőorvosok is felfigyeltek rá, hogy a sorozatos besugárzásos kezeléseket követően is csupán minimális égési sérülés, hegesedés történt a besugárzások helyén. Számos kórház ragaszkodott ahhoz, hogy a betegek a besugárzás előtt semmilyen anyagot ne használjanak a besugározandó területen. Természetesen ehhez azért ragaszkodtak, mert féltek attól, hogy nehogy valamilyen károsodás érje a pácienst és elkerüljék az esetleges jogi problémákat. Catty megjegyzi, hogy annak ellenére, hogy a teafa és niaouli illóolajnak kifejezetten jellegzetes illata van, a kórházi személyzet és az orvosok sem tettek megjegyzést. Ennyit az elővigyázatosságokról.
Catty a tudományos a témával foglalkozó kutatási cikkeket is kutatta és meglepetésére igen kevés ide vonatkozó információt talált a Melaleuca nemzetséggel kapcsolatos kutatások körében. Ez nem kell hogy elkeserítsen minket, hiszen a növényvilágban tudományosan bizonyított, számos sugárzásvédő tulajdonsággal rendelkező fajt találunk. Nem meglepő, hogy az aromaterápia többjüket is ismeri és használja, másokat táplálékkiegészítőként, gyógynövény és gyógynövény kivonat formájában árusítják.
A tudományos megközelítés
Catty levezeti, hogy amikor a kutatók olyan anyagokat vizsgálnak, amelyek sugárzásvédő tulajdonságokkal rendelkeznek, először antioxidáns, gyulladásgátló, immunrendszeri modulátor, antimikrobiális és szabad gyök megkötő jellemzőkel rendelkező növényeket vizsgálnak. Ha ezek a feltételek fennállnak, a következő kritériumok a sejtmegőrző és sugárzási károsodást vagy sejtszerkezeti változásokat csökkentő jellemzők és további szempontok. Mindezek mellett a legfontosabb szempont, hogy a természetes szer védelmet biztosítson az emésztőrendszeri hámszövetek és a csontvelő (a sugárzás által leginkább károsított szövetek) számára. Örömhír, hogy jó néhány hétköznapinak számító konyhai alapanyag és gyógynövény rendelkezik ilyen képességekkel, amelyek közül több mindannyiunk számára elérhető.
A következő blogbejegyzésben a cikkben felsorolt és Catty által idézett javasolt növényekről bővebben olvashat.
Irodalom: Suzanne Catty: Radiation and Plant Medicine, Aromatherapy Today, (51), 2011 augusztus, 28-31-ik oldal.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése